Welkom bij PASS Mechelen!

E-mail

passmechelen@gmail.com

Telefoon

0497/16.50.99

Bijeenkomsten

PASS Mechelen komt maandelijks bijeen in Mechelen (of ruime omgeving).

Dikwijls gaan de bijeenkomsten door in het Lokaal Dienstencentrum Den Deigem, Karmelietenstraat 13, 2800 Mechelen.

Dikwijls…, maar niet altijd! Wees dus niet teleurgesteld als een bijeenkomst op een andere locatie plaatsvindt.

Wat doen we zoal? We bespreken onderwerpen over autisme en doen quizzen, muziektherapie, spelen Pictionary, bespreken boeken, enz. Voor elk wat wils.

Meestal komen vijf tot tien personen naar de bijeenkomsten.

We proberen elke bijeenkomst zo goedkoop mogelijk te houden. Dikwijls is het zelfs gratis.

Onze uitvalsbasis: Den Deigem

Zoals reeds vermeld gaan onze bijeenkomsten dikwijls door in het Lokaal Dienstencentrum Den Deigem.

Lokaal Dienstencentrum Den Deigem, Karmelietenstraat 13, 2800 Mechelen

Je kan Den Deigem vlot bereiken met het openbaar vervoer. Indien gewenst sturen we iemand naar het station van Mechelen om je te voet te gidsen naar Den Deigem (twintig minuten stappen ongeveer).

Kom je met de wagen? Voor de bijeenkomsten in Den Deigem is er (betalende) parkeergelegenheid in de Hoogstraat van Mechelen. Andere mogelijkheid is parkeren op het Rode Kruisplein (gratis tijdens het weekend) en van daar uit te voet te gaan naar de Deigem (een kwartiertje stappen).

Uitstappen

Naast het bespreken van onderwerpen maken we ook uitstappen. Bijvoorbeeld een stadswandeling in Brussel met bezoek aan het Europees Parlement.

We bezochten al verscheidene musea in Mechelen, zoals de Kazerne Dossin en het Museum Hof van Busleyden.

Wandelen deden we in het natuurdomein het Mechels Broek, een mooi natuurdomein ten oosten van Mechelen.

Een overzicht van onze activiteiten

Enkele voorbeelden van onderwerpen die we reeds aan bod lieten komen:

Gespreksavond: IQ Training

Je hebt het misschien al meegemaakt: op een sollicitatiegesprek wordt je gevraagd om een IQ test in te vullen. Zo’n test is meestal een wonderlijk samenraapsel van bizarre figuren en hersenkrakers om je aangeboren intelligentie te meten. Wist je dat je jezelf voor zo’n test kunt trainen? Aan de hand van concrete voorbeelden geven we je tips en trucs om je score op een IQ test te verbeteren. Ook voor wie niet op zoek is naar een job zal het een boeiende avond worden!

Uitstap: Koninklijke Manufactuur De Wit

Ben je geïnteresseerd in de rijke geschiedenis van Mechelen? Dan is een bezoek aan de Manufactuur De Wit een must. De Koninklijke Manufactuur De Wit bezit één van de meest prestigieuze privécollecties van wandtapijten ter wereld. Zij is gevestigd in een uniek historisch kader: de 15de-eeuwse refugie van de abdij van Tongerlo in Mechelen. We bezoeken de Manufactuur onder leiding van een gids, gespecialiseerd in wandtapijtkunst. Het bezoek bestaat uit een heel gevarieerde toelichting van het gebouw, de omvangrijke collectie oude en moderne wandtapijten, van het conservatieproces en een weefdemonstratie. Ook het historisch pand krijgt de nodige aandacht. Het bezoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Uitstap: Torekenstocht

We gaan op stap in het landelijke Onze-Lieve-Vrouw-Waver en doen mee aan de 17e Torekenstocht georganiseerd door wandelclub Neteland. De tocht leidt ons afwisselend langs weiden, parken, bossen en rustige wegen met steeds op de achtergrond de ‘Torekens’ van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Er is een passage door het bos van de Brede Zeype voorzien. Aangepast schoeisel is noodzakelijk (wandelschoenen). Bij mooi weer gaan we voor de 26 km. Bij regenweer wordt de tocht ingekort tot 20 of 16 km. Eten en drinken mag je zelf meebrengen, of kan onderweg aangekocht worden in de rustposten.

Uitstap: Mechelen Maker Faire

Ben jij creatief bezig met technologie? Dan is de Mini Maker Faire in Mechelen iets voor jou. De Maker Faire is een familievriendelijk festival boordevol uitvindingen, creativiteit en vindingrijkheid. Op het festival krijgen uitvinders van alle leeftijden uit verschillende disciplines de kans om hun creaties te tonen en hun kennis te delen met een groot publiek. Van pottenbakkers tot 3D-print, van chocolade kunstwerken tot schaakclubs, van robots tot muziekgroepen, van computerspelletjes tot lichtkunst… alles en iedereen is welkom. Laat je inspireren door de uitvindingen en ga zelf aan de slag tijdens de vele workshops.

Gespreksavond: Auticafé

We komen gewoon gezellig bij elkaar om wat bij te babbelen. Alles kan en niets moet. Hier alvast een paar ideetjes. Heb jij een specifieke vraag rond autisme waar je mee zit en die je graag zou willen bespreken in de groep? Dat kan! Gooi je vraag in de groep. Wil jij graag een gezelschapsspel spelen? Dat kan! Breng het mee en we zetten ons rond de tafel. Wil jij het liever wat rustiger aan doen en in de zetel zitten en luisteren naar de gesprekken rondom je? Dat kan! Maak het je gemakkelijk. Wil jij een videospel spelen? Dat kan! Breng je draagbare console of smartphone mee of speel op de XBOX die bij mij thuis staat. Brei of haak je liever een kledingstuk? Dat kan! Breng je spullen mee en kies een leuk plekje uit.

Uitstap: Verkenningstocht door Brussel

Brussel, een stad die bij velen nog onbekend en dus onbemind is. We gaan op verkenningstocht door Brussel. We spreken af in het Centraal Station en wandelen dan langs een aantal bekende plekken van Brussel, zoals de Beurs, de Grote Markt, het Stadhuis, Manneken Pis, het marionettentheater Toone, de Sint-Hubertusgalerijen, de Munt, het Martelarenplein, de Finisterraekerk, enz. Voor de liefhebbers houden we ook halt aan café A la Mort Subite waar we iets kunnen drinken. Indien er interesse voor bestaat bezoeken we ook het Stripmuseum. Eventueel kunnen we daar eten in Brasserie Horta.

Gespreksavond: Briefschrijfactie Amnesty International

Er wordt wel eens beweerd dat mensen met autisme een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben. Vind jij dat ook? We discussiëren hierover én we schrijven brieven voor mensen die omwille hun geloof, overtuiging of geaardheid gevangen zitten of gefolterd worden. We doen mee aan enkele briefschrijfacties van Amnesty International. We schrijven de brieven met de hand. Wees gerust je hoeft niet zelf de brieven op te stellen, we schrijven gewoon de voorbeeldbrieven over en ondertekenen ze met onze naam. Papier en balpennen worden ter beschikking gesteld, je hoeft niets mee te brengen.

Etentje: Barbecue

Op verzoek van velen organiseren we nog eens een barbecue. Hopelijk hebben we goed weer en kunnen we in de tuin zitten. We doen de barbecue op een feestdag, zodat iedereen erbij kan zijn.

Uitstap: Tentoonstelling “Ik zie wat jij niet ziet.” Kunst en autisme

We sluiten ons aan bij een activiteit georganiseerd door de VVA. In samenwerking met “Autismus, Kunst und Kultur” brengt het Museum Dr. Guislain in Gent de tentoonstelling “Ik zie wat jij niet ziet” met werken van kunstenaars met autisme. VVA organiseert drie rondleidingen geleid door een persoon met autisme. Deze dialoog tussen kunst en autisme wordt ongetwijfeld een verrijkende ervaring. Die middag is er ook de documentaire film ‘Junior’ te bekijken in de multimediazaal van het museum. Junior is geen boksfilm, maar het portret van een jonge mens in zijn omgeving. Een document over Jean-Pierre Bauwens Junior, over zijn familie, over autisme in zijn gezin, en over het boksen.

Uitstap: Quiz

We doen mee aan een (ont)spannende quiz voor het goede doel, Amnesty International. We maken groepjes van 3 tot 5 personen en dingen mee voor de 1ste plaats. Dat het beste team mag winnen!

Gespreksavond: Kinderen opvoeden als ouder met autisme

Kinderen opvoeden is niet eenvoudig. En al zeker niet als je autisme hebt. We bespreken de pro- en contra van het hebben van kinderen, de voor- en nadelen, de lasten en lusten. Wist je van je autisme toen je aan kinderen begon? Wat met erfelijke factoren? Wat is jouw opvoedingsstijl? Of laat je de natuur gewoon zijn werk doen, het kind wordt toch vanzelf groot als je het genoeg te eten en drinken geeft? Het wordt een boeiende avond. Ook jongeren mogen zich aansluiten op deze gespreksavond, het is interessant te weten te komen welke verwachtingen zij koesteren voor de toekomst, met of zonder nageslacht. Is de keuze al gemaakt of nog niet? Waar twijfelen jullie over? De anciens kunnen misschien tips geven. Of valkuilen aanduiden. Ook wie geen kinderen heeft is welkom. We kunnen dan discussiëren of de keuze bewust was of niet, hoe je er mee om gaat, of je iets in de plaats hebt.

Gespreksavond: De Autist van Münchhausen

Er wordt wel eens gezegd dat mensen met autisme niet zo goed kunnen liegen. Immers, liegen veronderstelt verbeeldingskracht, en daar hebben de meesten onder ons het een beetje moeilijk mee. Niet dat onze ethische normen zo hoogstaand zijn en we niet zouden willen liegen, we kunnen het gewoonweg niet. We vallen zo door de mand en daar maken we ons alleen maar belachelijk mee. Nochtans zijn er mensen met een diagnose van autisme die meesters zijn in het opdissen van allerlei verzinsels, voornamelijk met als doel er zelf beter van te worden. Wie kent niet de fantastische verhalen van die ‘arme’ sukkelaar met autisme die geen geld zou hebben, die zijn huishouden niet rond krijgt, en dus schaamteloos beroep mag doen op onze goedgelovigheid en bereidheid tot hulpverlening? Telkens opnieuw komt de autist van Münchhausen met zielige verhalen aandraven die na enkele dagen alweer niet waar blijken te zijn. We bespreken vanavond het hoe en waarom van dergelijk (storend) gedrag en strategieën om daarmee om te gaan. Hoe assertief ben jij om Nee te zeggen tegen dergelijk iemand?