Over PASS

Wat betekent PASS?

PASS staat voor Personen met een Autisme Spectrum Stoornis.

Wat is PASS?

PASS is een vereniging van autonome zelfhulpgroepen voor (jong-)volwassenen met een vorm van autisme, of een sterk vermoeden daarvan, zonder verstandelijke handicap.

Wie organiseert PASS-activiteiten?

Enthousiaste vrijwilligers met een vorm van autisme zijn de drijvende kracht achter PASS. PASS wordt ondersteund door de VVA (Vlaamse Vereniging Autisme).

Wanneer gaan de PASS-activiteiten door?

Deze worden aangekondigd via de PASS-uitnodigingen die eenmaal per maand verstuurd worden door de VVA.

Hoe kan ik lid worden van PASS en zo de uitnodigingen ontvangen?

Je kan lid worden door eenvoudigweg te registreren op deze link of een mailtje te sturen naar: ann@autismevlaanderen.be

Je hoeft niet op te geven van welke PASS-groep je de uitnodigingen wilt ontvangen. Je ontvangt eenmaal per maand de uitnodigingen van alle PASS-groepen en kiest dan zelf bij welke activiteiten je aanwezig wilt zijn.

Moet ik mij inschrijven voor de PASS-activiteiten?

Voor activiteiten moet er gewoonlijk niet worden ingeschreven, anders wordt hier in de uitnodiging om gevraagd.

Kan ik een begeleider, partner of een vriend(in) meebrengen naar de PASS-activiteiten?

Dit is sterk afhankelijk van de activiteit waaraan men wenst deel te nemen. Per PASS-groep kan dit verschillen. In de uitnodiging van de activiteit vind je hierover vaak reeds al wat meer informatie onder de titel ‘voor wie’. Indien toch onduidelijk, vraag dan vooraf aan de contactpersoon voor de betreffende activiteit of dit kan.

Welke PASS-groepen zijn er?

Zie onze lijst van PASS Groepen aan de rechter kant van de startpagina.

Hoe richt ik een PASS-groep op?

Fijn dat u zo enthousiast bent over PASS-groepen.

Een PAS(S) groep oprichten? Iedere persoon met autisme kan zelf een PAS(S) oprichten. Twee of meer mensen kunnen ook samen een PAS(S) groep oprichten.

De personen die PAS(S) activiteiten organiseren noemen we PAS(S) verantwoordelijken. Deze verantwoordelijke kiest zelf welke activiteiten hij/zij organiseert en hoe vaak.

Wil je graag een PAS(S) groep oprichten of wil je eerst meer informatie? Stuur dan een mailtje naar  els@autismevlaanderen.be. Vraag gerust ook raad aan andere PAS(S) verantwoordelijken. Veel succes.

Zijn er ook PASS-groepen voor kinderen?

Neen, maar er zijn wel andere initiatieven. Zo is er JonASS, een initiatief van KVG en VVA,sASSkia & midASS, een initiatief van Autismeplus, en jASSper, een initiatief van de Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen.